Arvelige sykdommer

Om du har lest om schapendoes under linken og rasen, så kommer det fram at rasen er liten. Det er derfor viktig at i avlsarbeidet er det bare godkjente hunder som skal brukes i avl. Dette fordi "genpoolen" er relativt liten, og man vil unngå å avle inn defekter, sykdommer, eller f.eks. adferd som ikke er rasetypisk.

Schapendoes er en stort sett frisk og sunn rase. Det er allikevel noen ting som raseklubben jobber systematisk med for at avlsarbeidet skal gi sunne og friske hunder:

* Krav til røntgen av hofter. Dette for å avdekke en evt HD-lidelse som kan gi hunden store plager, og for å unngå at det blir gitt videre til evt. avkom. HD-røntgen tas av de fleste rasehunder som skal brukes i oppdrett, ikke bare hos schapendoes.

* Gentest for g-PRA.Dette er en lidelse som kan gi blindhet på sikt, og de fleste hunderaser har krav om kjent PRA-status for å få godkjent som avlshund i raseklubbens avlsråd.

* Øyenlysing; Dette for å oppdage katarakt (stær) som kan være arvelig. Når en schapendoes skal brukes i avl må øyenlysingen ikke være mer enn ett år gammel.  

Hos schapendoes er det også en avlsvurdering som må gjøres av sertifisert avlsdommer. Dette gjøres som regel på rasespesialen som er en utstilling som bare er for rasen og som avholdes hvert år.

 

Saga har gjennomgått alle helseundersøkelser som er nødvendige for å få godkjenning som avlshund fra Norsk Schapendoesklubbs avlsråd,og er godkjent som avlshund. I tillegg har hun tatt noen fler som vi har tenkt å være kjekt å vite status på. .

Man kan gjerne diskutere om det er flere ting som bør ligge til grunn i vurderingen av hunder som skal brukes i avl. Vi ønsker jo at rasen skal være så frisk som mulig. Vi har f.eks. tatt røntgenbilder av albuer  (AD-røntgen)i tillegg til hoftene (HD). Vi har også tatt en dna-test for å se status på hyperuricosuria (HUU). Dette er en genestisk overførbar sykdom som gir en disposisjon for urinsteinlidelser. Saga er bærer av HUU, men ikke affisert. Det betyr at hun bør pares med en hannhund som er fri. Da vil ca halvparten av valpene kunne være bærer, men ikke bli syke. Resten av valpene vil være fri. Disse vil da kunne brukes i videre avl uten problemer. De valpene som er bærere bør da pares med en hund som er fri, og slik vil man etterhvert få luket ut sykdommen. Disse testene vil ikke stå registrert i Dogweb, siden det ikke er obligatoriske tester for schapendoes. 

Vi har også fått gjort en Mentalbeskrivelse av Saga. Dette er en beskrivelse som gjøres når man ønsker å få beskrevet hundens mentale styrke og svakheter. Denne beskrivelsen er ikke det samme som en mentaltest, og hunden kan ikke stryke. For å få beskrivelse registrert i Dogweb så må beskrivelsen også gjøres med skudd. Altså at man utsetter hunden for lyden av skudd. 

Vi tok beskrivelsen på Saga for å få en dokumentert kunnskap som vi kan benytte i det videre avlsarbeidet. 

 

 

 

Nyeste kommentarer

07.05 | 17:14

Sweet er virkelig veldig søt 🥰

04.05 | 21:16

Ingen kan förstå hur svårt det är att fota valpar förrän dom gjort ett försök 😅

24.04 | 19:12

Hun er virkelig ei fin mor ❤

21.04 | 16:51

Masse god bedring til Saga!❤ Det var jo leit at hun ble dårlig. Lykke til med valpepass i helga, Siri, og med kurs Thor

Del denne siden